Dobrovoľníci hláste sa (a nielen ku nám)

Dobrovoľníci hláste sa (a nielen ku nám)

Každý rok sa TEDxBratislava uskutoční aj vďaka pomoci možstva dobrovoľníkov. Bez desiatok párov rúk, ktoré nosia, pripínajú, registrujú, nalievajú, vešajú a inak pomáhajú by sa TEDxBratislava nemohol uskutočniť. Od práce dobrovoľníkov sme závislí a preto nás teší, že každoročne rastie počet ľudí ochotných nám pomáhať.

Aj tento rok sme už dostali desiatky mailov od ľudí nadchnutých pre TEDx. Zistili sme z nich, kde všade študujú, aké majú pracovné skúsenosti a musíme uznať, budeme mať veľmi vzdelaných dobrovoľníkov. Ale len z malého počtu týchto mailov sme mohli získať informácie, čo naši potenciálni dobrovoľníci vedia robiť, čo by sme využili.

Preto sme sa rozhodli napísať tento blog a popísať v ňom, čo vlastne dobrovoľníci na TEDxBratislava robia a aké zručnosti od nich očakávame. Vzdelanie je super, pri TEDxBratislava ale treba najmä manuálne pracovať.

Čo teda zväčša dobrovoľníci na podujatí robia?

  • – sú skoč sem, podaj tam,
  • – veľa nosia: jednotlivé časti stage dizajnu, stoličky, kreslá, techniku, tuli vaky, poháre, nápoje, atď. Svaly a kondička budú teda užitočné,
  • – strihajú, pripínajú, lepia, vešajú,
  • – pomáhajú s registráciami,
  • – pomáhajú s technikou,
  • – pripínajú rečníkom mikrofóny,
  • – naháňajú rečníkov pre fotografov,
  • – pomáhajú pri prestávkových aktivitách,
  • – nalievajú nápoje,
  • – zbierajú špinavý riad zo stolov,
  • – udržujú čistotu,
  • – vynášajú odpad.

Ak vám vyšlo, že toto nie je celkom vaša šálka kávy, stále je možné nám pomôcť s titulkovaním, zháňaním sponzorov, tipmi na výnimočných rečníkov alebo zaujímavé prestávkové aktivity. Mimo samotného podujatia, vo svojom voľnom čase. Budeme vám veľmi vďační.

Neodradili ste ma, aj tak chcem byť dobrovoľníkom na evente. Čo mám robiť?
Skvelé! Vyplň prosím tento dotazník, na základe ktorého budeme vedieť vybrať tých najvhodnejších dobrovoľníkov. Buď úprimný, hovoriť piatimi svetovými jazykmi je fajn, na TEDxBratislava si však vystačíme s angličtinou a šikovnými rukami pripojenými k ochotnému telu 🙂 Potrebujeme „doers“ viac ako „thinkers“.

Prečo sa to oplatí robiť?
Lebo spoznáte fajn ľudí, pričuchnete si k zákulisiu a zažijete iskrivú atmosféru, ktorá má silu posunúť vás k iným pozitívnym veciam. Lebo ak si navzájom sadneme, budeme vás prosiť, aby ste sa stali členmi tímu.

Stále chcem pomôcť, ale TEDxBratislava si chcem pozrieť celý.
Stále super. Ak chceš zažiť atmosféru TEDxBratislava naživo, zaregistruj sa a príď 5. júla do SND ako divák. Ak chceš šíriť myšlienky hodné šírenia vo svojom okolí, zorganizuj viewing party – verejné premietanie priameho prenosu z TEDxBratislava (informácie zverejníme v priebehu mája).

Ak už viete, že TEDxBratislava si radšej pozriete, no radi by ste svoj voľný čas venovali dobrej veci, je stále veľa možností ako pomôcť ako dobrovoľník. Prakticky všetky hudobné a filmové festivaly hľadajú dobrovoľníkov. V rôznych mestách po slovensku vznikajú projekty a iniciatívy, v rámci ktorých ľudia upravujú svoje okolie podľa svojich predstáv (v Bratislava napr. Námestie pre ľudí, Zelená hliadka). Stovky organizácií a neformálnych skupín hľadajú dobrovoľníkov tiež na stránke dobrovolnictvo.sk.