Bulvár a TEDxBratislava

Bulvár a TEDxBratislava

Každý rok sme pri rozmýšľaní o tom, ako dostať TEDxBratislava a celkovo koncept TED a TEDx do povedomia viacej Slovákov, vždy len tak do pléna hodili aj to, že by sme sa mali dostať na titulky (papierové či online) bulvárnych denníkov. Veď majú veľa čitateľov a úprimne, keby niektorí z nich po prečítaní takého článku začali pozerať TED videá namiesto čítania bulvárnych správ, zas by sme o čosi ďalej posunuli naše snahy. Ale nikdy naše témy neboli pre bulvár dosť zaujímavé. Až do tohto ročníka.

Jakub Ptačin si priamo na podujatí za svoju prednášku o OPKS vyslúžil standing ovation a po zverejnení videa (15. augusta) aj množstvo videní, likov a zdieľaní. 17. augusta zverejnil portál Topky.sk článok v sekcii Dobré správy: Šikovný Jakub (22) chce spraviť Slovensko krajším: Pozrite sa, ako!, do ktorého aj priamo vložili Jakubove video. Článok nás zaskočil a v priebehu pár dní vyskočilo množstvo videní tohto videa nad 20-tisíc a stalo sa tak zatiaľ najpozeranejším videom z TEDxBratislava.

Radosť však kazia niektorí diskutéri, keď napr. píšu: „Sikovny Kubko by mal co najskor pristat na planete Zem a odporucam mu navstivit aj Slovensko, pretoze neverim, ze on z tej jeho bublinky ruzovej vystrcil paty….“ Vtedy si človek opäť uvedomí, že na niektorých ľudí nezapôsobí nič a budú hundrať a nadávať na veky vekov. Našťastie sa v samotnej diskusii našlo dosť diskutujúcich, ktorí obraňujú, vysvetľujú, hádajú sa za myšlienky, ktoré Jakub predstavil.

A tak sme si už aj my okúsili, že bulvár je dvojsečná zbraň. Na jednej strane sa tešíme z toho, že článok pomohol v šírení Jakubovej myšlienky, na strane druhej nás mrzia negatívne komentáre bez akejkoľvek argumentačnej hodnoty. Ale snáď sa našlo niekoľko čitateľov, ktorí si z Jakubovho talku zobrali k srdcu aspoň niečo a osobne aj tajne dúfam, že sa našlo niekoľko, ktorí začali trochu viac pátrať čo to bola za „konferencia, na ktorej každoročne vystupujú zaujímaví hostia z rôznych oblastí“ a do budúcna budú čoraz viac klikať na TEDx videá a rozšíria svoje obzory. A také niečo vysoko preváži tie negatíva.

Ak máte nejaké nápady ako myšlienky hodné šírenia dostať guerrilovým aj neguerrilovým spôsobom do bulvárnych masovo čítaných časopisov, dajte vedieť.